dinsdag 7 december 2010

Aan Tafel: Le Coriandre

Beoordeling prijs-kwaliteit: 4 bordjes (uitstekend).

Damien Vanderhoeven en Agnes Depaue zijn beiden autodidact. Hij heeft zichzelf geschoold tot kok, zij heeft zich ontpopt als gepassioneerde sommelière. Al vijftien jaar wijden ze zich in hetzelfde restaurant aan hun passie voor eten en wijn. In het begin hadden ze het moeilijk, maar ze gaven niet op.

Ze zijn nu vooraan in de veertig, en pas sinds enkele jaren breken ze door. Dat was te merken toen ik er op een dinsdagavond ging eten en het restaurant helemaal vol zat. Er zijn sterrenchefs die een acute depressie krijgen wanneer ze dit lezen.

Misschien moeten ze dan maar eens de prijzenpolitiek van Le Coriandre toepassen: een menu van drie gangen voor 37 euro, vier gangen voor 52 euro en vijf gangen voor 60 euro. Damien Vanderhoeven maakte meteen duidelijk dat hij die scherpe prijzen niet als een alibi ziet om te beknibbelen op de kwaliteit: de hapjes vooraf waren stuk voor stuk vers, verzorgd en verfijnd.

Zeg nooit zomaar 'slakjes' tegen 'petits gris de l'Ourchet'. Gekweekt in Wallonië beschikken deze beestjes over een kwaliteitslabel, en dat verdienen ze: hun textuur is sappig mals, hun smaak subtiel bitter. Ze werden overgoten met een warme zacht-kruidige jus van Aziatische galangawortel, waardoor verse spinazieblaadjes licht geblancheerd werden. Enkele radijsjes zorgden voor krokant plezier, mierikswortel bracht een pikante toets. Kortom: een geslaagde compositie, verfijnd en evenwichtig.

Het tweede voorgerecht verborg opnieuw achter ogenschijnlijke eenvoud een uitgekiende en uitgepuurde creatie. De presentatie was al een lust voor het oog: een hagelwit stuk gestoomde kabeljauw in een oranjerode jus van wortel en sinaasappel, met daarin het groen van koriander en fijne slierten snijboon. Geen drupjes en spatjes, geen hoopjes dure ingrediënten, geen technisch spektakel - alleen de essentie.

Het garen op lage temperatuur, sinds de Spaanse culinaire revolutie ook bij ons in zwang, is lang niet geschikt voor elke vleessoort. Zeker bij wild werd ik al met desastreuze resultaten geconfronteerd. Maar met deze filet van hinde trok Vanderhoeven zich nog goed uit de slag. Hoewel ik in deze tijden van lagetemperatuurmanie weleens kan verlangen naar vlees dat gewoon gebakken of gebraden is. De begeleiding was klassiek: mousse van bloemkool, wilde paddenstoelen en de onvermijdelijke veenbessen, die in de smaakharmonie van een gerecht nochtans meestal storen (en bovendien dodelijk zijn voor de wijn).

Wat die wijn betreft, kun je hier kiezen uit een prima wijnkaart met redelijke prijzen. Een muscadet 2006 van Domaine des Hautes Noëlles toonde aan dat in Muscadet wel degelijk goede wijn gemaakt wordt (euro 24,50), terwijl een rode languedoc 2007 van Domaine de Montcalmès voortreffelijk paste bij het wild - althans zonder de veenbessen (euro 48,50).

Een zoet dessert of kaas? Omdat het ritueel van de kaastrolley hier nog met liefde wordt beoefend, was de keuze snel gemaakt (euro 5 extra).

Le Coriandre is een pretentieloos eethuis waar je vriendelijk onthaald en bediend wordt, waar de gerechten licht en verfijnd zijn en waar de wijnkaart interessante wijnen bevat. Neem daar de meer dan redelijke prijzen bij, en dan heb je de combinatie die in deze rubriek altijd op een topscore kan rekenen.

DOOR BRUNO VANSPAUWEN

FOTO WOUTER VAN VOOREN


Le Coriandre, Middelburgstraat 21, 1170 Watermaal-Bosvoorde,

02/672.45.65,www.lecoriandre.be

Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

dinsdag 23 november 2010

Table de Maxime

Zoals elk jaar bij het uitkomen van de culinaire gidsen zijn er gelukkigen en minder gelukkigen.

Het is altijd geweldig als jong talent wordt opgemerkt.
Zeker als men er vroeg bij is.

Elk jaar hebben we het genoegen een sterrenchef te mogen verwelkomen, dit jaar is dat Maxime Collard van La Table de Maxime te Our (Palisseuil).
Na zijn titel "Grote van Morgen" bij Gault Millau en een mooie score van 15/20 nu dus ook een Michelin ster.

We wensen hem, samen met zijn ouders, en team alle verdere successen toe vanwege de JRE Belgie, en een dikke proficiat met de welverdiende erkenning.

Onze andere "Grote van Morgen", en onze vertegenwoordiger op de Bocuse d'Or 2011, is Gaetan Collin van restaurant Jaloa te Brussel.

dinsdag 26 oktober 2010

Jam Sessions in Nederland



In navolging van onze successvolle Art of Cooking zijn nu ook onze Nederlandse collega's van start gegaan met hun Jam sessies in de Kookstudio 07 bij Peter Gast van Restaurant 't Schulten Hues

Steven Dehaeze (verantwoordelijke Art of Cooking en vice-voorzitter) ging samen met voorzitter Jan Verhelst kokerellen op Nederlands grondgebied en zagen een geslaagd initiatief ook daar meteen vorm aannemen.

Het is een goed voorbeeld hoe jong keukengeweld elkaar over de grenzen heen begrijpen en aanvoelen.
Meteen gingen de Nederlandse collega's aan de slag en moesten ze niet onderdoen voor de Belgische delegatie.


Alhoewel het vooral de bedoeling is een gezellige samenzijn en kookmoment te voorzien met de partners, waren de gesmaakte gerechtjes ook best wel top !

Een klein geschenkje op maat om een geslaagde namiddag af te ronden. Wij danken uiteraard onze Nederlandse collega's voor de uitnodiging en hartelijke ontvangst die we kregen !

donderdag 21 oktober 2010

Proefkonijn: Clandestino

Net toen chef Wouter Van der Vieren ontmoedigd de handdoek in de ring wou gooien, viel er een ster. Een Michelinster. En dat veranderde alles.

  • Zelden heb ik zo'n duivels lekkere tomaten gegeten
Je mag nog zo'n goede chef zijn, het is niet makkelijk om in een bescheiden dorp, in een voormalig café een topzaak uit te bouwen. Dat ondervond Wouter Van der Vieren toen ondanks de lovende commentaren te weinig klanten de weg naar Haasdonk vonden. Toen er in 2008 zomaar uit de hemel een Michelinster neerdaalde, miste dat zijn effect niet, en over enkele maanden verhuist hij naar Temse, naar een groter huis met een grotere keuken.

Wij bezoeken hem nog eens op het oude adres, lopen langs een afhaalchinees, frituur Krokantje en Het Puntzakje naar Clandestino. We zijn de eersten, en kiezen een tafel van waar we zowel uitzicht hebben op een (stukje van) de keuken als op het dorpsverkeer. We slaan het aperitief over en kijken onmiddellijk de wijnkaart in. Het wordt een Oostenrijker, Kloster am Spitz van Thomas Schwartz, Muschelkalk (32 euro), een goudgele wijn met mineralige toetsen die ons zeer bevalt.

De kaart is kort, eigenlijk wordt iedereen met zachte hand naar het menu geleid, dat bestaat uit vijf, zes of zeven gangen (80, 95 en 115 euro, ook verkrijgbaar met aangepaste wijnen). Meteen toont de chef zijn lichte hand met delicate proefhapjes rond kalfstartaar of oosterscheldepaling, telkens met piepkleine bloempjes, gekrulde sprieten lente-ui, dotjes groentecoulis, geroosterde granen en een mooie afwisseling van texturen.

In het vijfgangenmenu dat we hebben gekozen, beginnen we met wilde zeebaars, die licht gezouten en gekonfijt is en wordt geflankeerd door een assortiment tomaten (volgens het menu onder andere van de variëteit Jersey Devil en Black Cherry) en avocadocrème. Van een smaaksensatie gesproken! Zelden hebben we zo'n duivels lekkere tomaten gegeten, perfect op smaak gebracht, en met de sympathieke toevoeging van een oestertje. De tomaten worden hier in de buurt speciaal gekweekt, vertelt de maître desgevraagd, wat mijn theorie dat zelfs de beste variëteiten plat vallen in ons klimaat, meteen de grond in boort.

Het tweede visgerecht, een stukje gebakken griet met courgette, zeegroente en boterjus van garnalen wordt er voor mij zelfs wat door overschaduwd, maar niet voor de Duiker, die met mespuntjes en ingespannen de saus proeft en citroengras ontdekt.

Weer een topper is de gelakte oosterscheldepaling met fijngehakte boterboontjes, een mousseline van zure polderaardappel en een felgroene jus van kruiden. Heerlijk. Net voor we naar het vlees overschakelen, rijden twee enorme tractoren voorbij waar hooi torenhoog ligt opgestapeld. Is dit voor onze eend, die gegaard wordt in hooi? Neen, dat is al gebeurd, lacht de jonge gastvrouw.

We nemen elk nog een glas rode wijn en kiezen uit drie mogelijkheden de Blaufränkisch. De perfect gegaarde eend krijgt intrigerend gezelschap van rode biet in verschillende gedaanten, en van graantjes. We denken af te ronden met een uitgebalanceerde combinatie van abrikoos, wortel, saffraan en lavendel, maar we hebben nog de snoepjes bij de koffie (7 euro) en een frisgroen après-dessert tegoed.

GaultMillau riep vorig jaar Van der Vieren uit tot beste groentekok, en die reputatie heeft hij vanavond dubbel en dik waargemaakt door de subtiele combinaties en frisse toetsen. Benieuwd om zijn kunsten te proeven, straks in Temse. (Agnes Goyvaerts)

Clandestino
Willem Van Doornyckstraat 2, 9120 Haasdonk
03/755.85.89
www.clandestino.nu
Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag

Agnes Goyvaerts - Proefkonijn - De Morgen

vrijdag 24 september 2010

Starchefs ICC 2010 – New York

Vorige week (20/09 - 22/09) is een delegatie van 4 chefs die behoren tot de Jeunes Restaurateurs d’Europe van België naar New York afgezakt om er het Starchef’s International Chefs congres bij te wonen.

Starchefs (USA) staat in de Top 3 qua gastronomische congressen naast Madrid Fusion (Espana), alsook onze eigen Flemish Primitives. Op dit congres worden de nieuwste technieken en producten voorgesteld en wordt een basis gelegd voor de komende jaren.

Presentaties door verscheidene Internationale chefs zoals Dan Barber (Blue Hill), Thomas Keller (The French Laundry & Per Se), Charlie Palmer (Aureole), Johnny Iuzini (Jeran Georges), Martin Berasategui (Martin Berasategui) en tevens Dominique Persoone van The Chocolat Line in Brugge i.s.m. Bernard Lahousse (Flanders Taste Foundation) die met zijn deskundige uitleg het Foodpairing concept kwam toelichten.

Terzelfder tijd hebben de 4 chefs van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele van de meest gereputeerde zaken van New York te bezoeken: o.a. Carnegie Deli (The Best Rueben sandwich), Aldea, EatItaly (gigantische overdekte “markt” met de beste Italiaanse produkten van Mario Batali) , Eleven Madison Park *, Gilt **, Per Se *** & Jean George ***

Deze ervaring rijker zullen deze chefs in oktober te zien zijn met demo’s op het horeca-event HorecaLife in Brussel. De chefs: Steven Dehaeze (Culinair-Lauwe), Jan Verhelst (Lotus Root-Eke), Damien Vanderhoeven (Le Coriandre-Brussel) en Laurent Van de Vyver (Du Four à la Table - Villers-sur-Lesse)

Damien Vanderhoeven – Steven Dehaeze – Laurent Van de Vyver – Dominique Persoone – Jan Verhelst – Bernard Lahousse

vrijdag 3 september 2010

Jaloa Restaurant: Chique en sfeervol

Kan een goede kok ook een goede ondernemer zijn? Natuurlijk is dat mogelijk: kijk maar naar Alain Ducasse of Sergio Herman. En dan is er ook nog Gaëtan Colin. Hij werd opgeleid in Bistrot du Mail en bij Michel D. Zijn eerste project dateert van acht jaar geleden. Jaloa I begon als ‘bar à vin’ aan de Oude Graanmarkt. Voor de plotse honger waren er Franse gerechten vol zonnige smaken.

Gaetan Colin wou meer en liet Jaloa door binnenhuisarchitect Paul Taels verbouwen tot een hedendaags-chique gastronomisch restaurant. Aan tafel kwamen obers in zwart-wit habijt en ondanks de gepeperde prijzen stroomden klanten toe.

Om extra plaats te creëren verhuisden potten en pannen drie jaar geleden naar het Sint-Katelijneplein (voorheen Jardin de Catherine). Ook in Jaloa II stroomde het publiek toe. Voor Gaëtan Colin waren het te veel couverts om het culinaire niveau te bieden dat hij nastreeft. Daarom doopte hij Jaloa II om tot brasserie en opende de kok, wat verderop aan de door zwerfvuil bezoedelde Schuitenkaai in het eeuwenoude huis waar voorheen Loup Galant en Nicolas en Pimprenelle was, Jaloa Restaurant.

De eetzaal is intiem en sfeervol en heeft klasse.

De Turkse zaalmeester en het Afrikaanse en Griekse meisje uit de bediening zijn innemend en doen hun best om Nederlands te spreken. Er is geen spijskaart, wel een menu dat in vier, zes of negen gangen wordt opgediend. Wij kozen de goedkoopste versie (vier gangen met bijbehorende wijnen 72 euro).

Ganzenleverijs en gerookte tartaar van tonijn waren de vermakelijke en smakelijke hapjes. Het eerste gerecht was tartaar van kalf met pijnpitten, een troebel soepje van kalf en kroket van kalf. Bij zeebaars kwamen schaaldieren, groenten, gelei en espuma. Bij de rosé gebraden borst van eend en de gekonfijte en tot ravioli verwerkte bouten kwamen gekonfijte venkel en fondante aardappel gevuld met mousse van erwten.

De wijnen waren van een redelijke kwaliteit en werden royaal geschonken. Deze verrassende maaltijd werd afgesloten met sorbet, soep en gelei van meloen onder espuma van mango. Jaloa positioneert zich bij de beste eethuizen uit Brussel.

Kader: intiem, sfeervol, chique
Bediening: innemend
Keuken: hedendaagse gastronomie, zonder overdrijvingen

Pieter van Doveren

donderdag 5 augustus 2010

Puur Maasland werd op de Parijse boekenbeurs bekroond met de prijs voor beste fotografie.

De schitterende beelden zijn aan de hand van onze Art of Cooking huisfotograaf Kris Vlegels.


Een dikke proficiat aan Kris en Alex !

woensdag 30 juni 2010

Beste Jonge Europese Chef van het jaar

Elf jonge chef-koks uit verschillende continenten namen deel aan de prestigieuze San Pellegrino Cooking Cup in Venetië. De wedstrijd, jaarlijks georganiseerd op de wateren van Canal Grande en Lido di Venezia, koppelt een zeilregatta aan een kookwedstrijd dat tegelijkertijd plaatsvindt in de kombuis van de deelnemende zeiljachten.

De chefs dienden binnen het tijdsbestek van de regatta en in de beperkte ruimte van de boten originele gerechten te bereiden. Gaëtan Collin, lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe en op 32-jarige leeftijd al eigenaar van het restaurant Jaloa in Brussel, eindigde met zijn visschotel en twee warme en koude bereidingen (zeebaars, m’hamsa van couscous, espuma met mandelen en algen – King crab met krokante prei, kaviaar van haring) op een mooie tweede plaats.

Christopher Keung, chef van Bo Innovation in Hong Kong, werd bekroond tot 'Young Chef of the Year'. Hij won ook de 'People Choice Award', de prijs van de genodigden die de gerechten konden proeven, en de 'S.Pellegrino Inside the Cooking Award' een competitie in de competitie die de beste combinatie 'Sailing & Cooking' beloont.

Met zijn tweede plaats is Colin de beste Europese chef, vóór een Duitser en de Zwitser.

Artikel overgenomen van David Bitoune- Weekend Knack


vrijdag 11 juni 2010

Festival du rire à Lauwe




au cours d'un BBQ chez Steven et Lisa nous avons eu la visite de deux vedettes.




zondag 23 mei 2010

Aan tafel bij de sterren van morgen


In de zaterdag bijlage Sabato van De tijd vond u dit
weekend Le Nouveau Vague 2010:
een eigenzinnige selectie van 50 jonge en vernieuwende chefs aan de hand van Jan Van Hemeledonck.

De belangrijkste criteria voor deze selectie:
"De chef is circa 35 jaar oud en is van goede opleiding.
Hij is creatief, hij voldoet aan hoge kwaliteiscriteria en verleist het visuele aspect van het bord niet uit het oog."

Ook heel wat JRE's werden opgenomen in de gids.

Sans Chichis

Elke maand mag een JRE zich voorstellen op RTBF, in het programma Sans Chichis.

Kookstrijders Belgie-Nederland

In het derde seizoen van het programma Kookstrijders op Vitaya
mocht Jan Verhelst (Lotus Root) het opnemen tegen Ralph Woerde van restaurant Spring in Amsterdam.
Het werd een boeiend duel tussen twee restaurants met beiden een wereldse keuken, bovendien konden beide chefs het heel erg vinden.


Nieuwe Website Art of Cooking


Art of Cooking heeft nu ook zijn eigen webstek.
Daarop vindt u vooral de informatie naar nieuwe data, alsook foto's van vorige sessies.







U kan u meteen ook inschrijven voor een van onze volgende sessies.











Graag tot dan !

maandag 26 april 2010

donderdag 22 april 2010

Meggle Boys

Op maandag 12 april hebben 2 JRE recepten gerealiseerd voor "Meggle" boter.
De recepten en foto's zullen worden gebruikt in hun Belgische publiciteitscampagne.

copyright foto's: jean-jacques de neyer - triptyque.be












Avondje Uit bij Culinair

Tijdens de maand April kan u bij restaurant Culinair terecht voor een Avondje Uit:




donderdag 4 februari 2010

Barrique d'Or de Pacherenc du Vic-Bihl

Deze wijn werd geselectioneerd door Geoffrey Adam (Jardin Tropical) en Jan Verhelst (Lotus Root) ter ere van de 20ste verjaardag van JRE Belgie. Bleuze Interwines verzorgde de reis en vergezeld door Alain Vercouter himself, werd het een leuk avontuur.
We hopen van harte dat we dit nogmaals mogen overdoen met de Jeunes.
De wijn alleen al is het zeker en vast de moeite waard.
De wijn is vanaf 1 maart 2010 verkrijgbaar bij volgende JRE:

Jardin Tropical - Lotus Root - Les Eleveurs - Aneth - Culinair - Beausejour - Coriandre - Gloriette - Pas-vite - Didier Galet - St.-Nicolas - Apriori, .....

























Over Pacherenc du Vic-Bihl

De naam van deze appelatie komt uit het dialect: "Bi de bits Pacherads"

wat zoveel betekent als wijn van wijnstokken op palen en in lange rijen.

De wijngaarden zijn opgebouwd met wijnstokken op palen, in rechte lijnen.

Vic-Bilh betekent Oude Land. Bijna verdwenen aan het begin van de jaren ’70, besloten de wijnboeren van de Producteurs Plaimont samen met la Cave de Crouseilles samen te werken en op zoek te gaan naar de ware pacherenc van weleer.





















Terroir en Klimaat


De wijngaarden strekken uit over het zachte heuvellandschap van de drie departementen Gers,

Pyrénées Atlantiques en Hautes Pyrénées. De stokken groeien in klei en leisteen bodem, beter bekend als "Peyrusquet": rotsachtige plaatsen.

De hoogte van de hellingen, de nabijheid van de Pyrénéeen, met warme dagen en koude nachten, zonder mist, en dus ook zonder rot, laat de wijnbouwers toe de druiven te laten hangen tot ze drogen en een natuurlijk suikerinhoud van 19 graden alcohol en meer.



























Tasting Notes by Geoffrey Adam - Jardin Tropical (*)


Barrique nr 6 - Jean Marc Colinet


Goudgele kleur met een vleugje goud ondersteund regelmatig honing. De neus doet denken aan geroosterde brioche, abrikoos, aroma's van acacia honing, was, rozijnen en sommige kruiden.


Ook aan kweepeer jam, deze wijn bezit ook een mooie florale frisheid in de neus (een neus,

die zin geeft om je erin te verdiepen)

Een vleugje alcohol van bvb gemacereerde pruimen beëindigt de geur analyse...


Op het 1ste zicht zachte en complexe wijn.

Een mond met aroma's van honing en perzik-abrikoos, ananas, gedroogde vruchten doet denken aan Pate de fruit. Ik vond ook een hint van witte truffel in mijn glas ... De aciditeit is goed afgewogen, waardoor het een ongekende frisheid in de mond kent.

De suikers zijn evenwichtig en de finale bestaat uit tonen van exotisch fruit. Smeuig en goed gebalanceerd, is deze vintage rijk aan een zactheid in de mond met een groot potentieel voor ontwikkeling.

Een briljante wijn, complex met klasse. Sterke sensaties gegarandeerd.

Te combineren met desserts op rijpe vruchten, chocolade, een sorbet, zie stijl citroen taart, cake met mokka pralin, sorbet van en exotisch fruit, soep met witte chocolade en gekonfijte mango of goed te degusteren op zichzelf...



woensdag 3 februari 2010

20 jaar JRE Belgium: Party !

Maandag hielden de JRE, ter gelegenheid van hun 20ste verjaardag een klein feesje.
De Europese board met afgevaardigden van de 10 landen, partners, de Belgische leden, en pers waren allen aanwezig in het Atelier Yves Mattagne voor een avond in casusal setting.
De avond werd vastgelegd door fotograaf Jean-Jacques De Neyer,
en die beelden kan u hier bekijken.

Dit is wat u gemist heeft, een trailer met wat beelden van vroeger naar nu.
Enjoy !


We thank everybody present, partners, friends of the JRE &
of course all of our JRE friends of Europe.