vrijdag 3 september 2010

Jaloa Restaurant: Chique en sfeervol

Kan een goede kok ook een goede ondernemer zijn? Natuurlijk is dat mogelijk: kijk maar naar Alain Ducasse of Sergio Herman. En dan is er ook nog Gaëtan Colin. Hij werd opgeleid in Bistrot du Mail en bij Michel D. Zijn eerste project dateert van acht jaar geleden. Jaloa I begon als ‘bar à vin’ aan de Oude Graanmarkt. Voor de plotse honger waren er Franse gerechten vol zonnige smaken.

Gaetan Colin wou meer en liet Jaloa door binnenhuisarchitect Paul Taels verbouwen tot een hedendaags-chique gastronomisch restaurant. Aan tafel kwamen obers in zwart-wit habijt en ondanks de gepeperde prijzen stroomden klanten toe.

Om extra plaats te creëren verhuisden potten en pannen drie jaar geleden naar het Sint-Katelijneplein (voorheen Jardin de Catherine). Ook in Jaloa II stroomde het publiek toe. Voor Gaëtan Colin waren het te veel couverts om het culinaire niveau te bieden dat hij nastreeft. Daarom doopte hij Jaloa II om tot brasserie en opende de kok, wat verderop aan de door zwerfvuil bezoedelde Schuitenkaai in het eeuwenoude huis waar voorheen Loup Galant en Nicolas en Pimprenelle was, Jaloa Restaurant.

De eetzaal is intiem en sfeervol en heeft klasse.

De Turkse zaalmeester en het Afrikaanse en Griekse meisje uit de bediening zijn innemend en doen hun best om Nederlands te spreken. Er is geen spijskaart, wel een menu dat in vier, zes of negen gangen wordt opgediend. Wij kozen de goedkoopste versie (vier gangen met bijbehorende wijnen 72 euro).

Ganzenleverijs en gerookte tartaar van tonijn waren de vermakelijke en smakelijke hapjes. Het eerste gerecht was tartaar van kalf met pijnpitten, een troebel soepje van kalf en kroket van kalf. Bij zeebaars kwamen schaaldieren, groenten, gelei en espuma. Bij de rosé gebraden borst van eend en de gekonfijte en tot ravioli verwerkte bouten kwamen gekonfijte venkel en fondante aardappel gevuld met mousse van erwten.

De wijnen waren van een redelijke kwaliteit en werden royaal geschonken. Deze verrassende maaltijd werd afgesloten met sorbet, soep en gelei van meloen onder espuma van mango. Jaloa positioneert zich bij de beste eethuizen uit Brussel.

Kader: intiem, sfeervol, chique
Bediening: innemend
Keuken: hedendaagse gastronomie, zonder overdrijvingen

Pieter van Doveren

Geen opmerkingen: