dinsdag 24 november 2009

Apriori in het Nieuwsblad


RESTAURANT APRIORI UIT HAALTERT KRIJGT VOOR VIJFDE KEER MICHELINSTER

HAALTERT - Sinds restaurant Apriori in Haaltert dertien jaar geleden de deuren opende, heeft het nog geen enkele keer de controleurs van de Michelingids ontgoocheld. 'We bouwen langzaam aan onze weg naar de top', zegt chef Kristof Coppens. Bart Biesemans

Toen chefkok Kristof Coppens (39) en zijn vrouw Carla Wauters (38) dertien jaar geleden met restaurant Apriori begonnen, wisten ze heel goed wat ze wilden. Ze zouden voor een toprestaurant gaan, maar dan wel de weg volgen van de geleidelijke vooruitgang. En de moderne keuken zou het kenmerk van de zaak worden.

'Ik heb eerst jarenlang in restaurants met een reputatie gewerkt, van het Laurierblad in Berlare tot de Apicius in Gent. Daardoor wist ik heel goed wat me beviel en wat niet', zegt Coppens. 'Uiteindelijk heb ik in het moleculair koken mijn grootste passie gevonden.'

De moleculaire keuken raakte bekend door het Spaanse restaurant El Bulli, dat door velen het beste restaurant ter wereld genoemd wordt, maar Coppens biedt toch niet helemaal hetzelfde, zegt hij.

'Ik werk aan een eigen stijl, Cryo Cooking. Dat betekent dat ik met stikstof werk, op een temperatuur van -196 graden celsius. Dat geeft nieuwe kookmogelijkheden en nieuwe technieken, waardoor ik mijn klanten ijspoeders, bevroren schuim en geparelde tomaten kan voorschotelen. Ik streef naar eigenheid tot op het bord. Daarom hebben we ook zo'n gestileerde zaak, met groene muren en een groot venster tussen de zaal en de keuken. Dat hoort allemaal bij het concept dat we de mensen aanbieden.'

Coppens maakt er een erezaak van dat zijn klanten nooit tweemaal hetzelfde eten. 'Elk bezoek aan de Apriori moet een momentopname zijn van de evolutie van onze keuken. Elke ochtend experimenteer ik in mijn keuken, terwijl mijn werknemers de andere taken op zich nemen. Ik stel mezelf constant in vraag. Dat is de enige manier om vooruit te gaan.'

Die evolutie weten de controleurs van de Michelingids duidelijk ook te appreciëren, want al na zeven jaar kreeg Coppens zijn eerste ster, en die is hem nog geen enkele keer weer afgenomen.

Toch is hij niet speciaal op zoek naar een tweede ster, legt hij uit. 'De Michelingids heeft de grote verdienste dat hij ons bekend gemaakt heeft van de Kempen tot aan zee, maar ik ben niet gefocust op het aantal sterren. Koken doe je uiteindelijk voor je klanten.'

Dat Kristof Coppens wel degelijk op de juiste weg is naar de top, mocht onlangs nog blijken. Willem Asaert, culinair journalist van Knack Weekend,nodigde hem eind oktober uit op Masterclass, een televisieprogramma op Kanaal Z over jonge topchefs. En ook in februari zal hij kunnen schitteren, wanneer hij met elfandere chefs op het evenement Flemmish Primitives in Brugge kookt voor de verzamelde wereldtop.

'Het is inderdaad mijn ambitie niet om op mijn huidig niveau al te stoppen. Ik heb nog enkele leuke projecten op stapel staan, dus het kan nog spannend worden.'

donderdag 19 november 2009

Le Vertige des Saveurs

Hierbij een artikel in l'avenir van Luxemburg over het huis van Fréderic en Nathalie.
Bravo!

woensdag 18 november 2009

Masterclass Kristof Coppens

Willem Asaert, culinair journalist van Knack Weekend, selecteert in Masterclass 11 jonge en veelbelovende topchefs. Jonge rijzende sterren als Kobe Desramaults (In de Wulf - Dranouter) en Thierry Theys (Nuance - Duffel) die tot de culinaire top van ons land behoren.

Rudy Morren, acteur en Bourgondiër, is hun gastheer en ontvangt hen in Nieuwpoort. Op het menu van de jonge topchefs staat telkens een persoonlijk gerecht dat met klassieke of eigentijdse kooktechnieken vorm en smaak krijgt. Topsommeliers Pieter Verheyde (Hof Van Cleve, Kruishoutem) en Jurgen Lijcops (The Glorious, Antwerpen) zorgen voor de passende wijn.

Ook Kristof Coppens is van de partij.

Een kijkje achter de schermen bij St Nicolas


Op de site van St-nicolas staat een mooie video, waarin de chef en zijn team fier in hun potten laten kijken.

dinsdag 17 november 2009

Gastromania

Hier een artikel over Culinair in Gastromania.

woensdag 11 november 2009

Een Grote van Morgen

Ze hebben hun tijd ervoor genomen bij
Gault Millau, maar na 14 jaar,
hebben ze het uiteindelijk toch ontdekt.

Het werd tijd dat men onze Damien
bekroonde tot Grote van Morgen,
en dat voor hij niet meer zo Jeunes Restaurateur is.


foto: Gaetan Miclotte

Bravo aan Agnes & Damien voor de mooie vergoeding,
misschien schitterd er wel een nieuw sterretje aan het firmament in Watermaal-Bosvoorde eind deze maand...

Laten we hopen...

16/20
Damien Vanderhoeven is beslist geen beginneling. Zijn restaurant heeft al meer dan 10 jaar zijn sporen verdiend in het Brusselse gastronomische landschap.
Toch is deze chef nog jong, niet door een gebrek aan ervaring, maar door de evolutie die hij elk jaar weer laat zien. Zo blijft zijn maturiteit groeien ten opzichte van een keuken die hij nochtans al grotendeels beheerst. In plaats van in moleculaire extremen te vervallen, verfijnt hij liever zijn expertise in de strenge selectie van producten, in composities die hij creëert met behulp van verstandig gedoseerde en prachtig gekleurde kruiden en, uiteraard, specerijen.
Elk bord, zelfs in de meest minimalistische uitvoering, is een schilderij, de Franse schilder ‘douanier’ Rousseau waardig. De kruiden laten de producten nog beter uitkomen, de specerijen geven elk gerecht een ziel. Dit alles zonder enige aanstellerij of kouwe drukte en met een uitstekende verhouding prijs-kwaliteit. Of hoe je een Picasso kunt maken zonder een tafelschuimer te worden. Bravo voor deze kunstenaar, we kijken al uit naar zijn volgende doeken.

Even tussendoor .....

By the way:

uit goede bron ontvingen we nieuws, dat de "Bad Boy on the left" met zijn Vin Perdu en het gehele team een Bib Gourmand ontvingen in de Michelin 2010. Proficiat !

De Essentie

Tijdens de Horecabeurs Horeca Life 2009, hebben we een klein banket verzorgd voor enkele grote chefs zoals Peter Goossens, Yves Mattagne, Wout Bru, San Degeimbre, Vicky Geunes en meerdere verantwoordelijken van Unilever Foodsolutions.

Leading chef van dienst was Franky Vanderhaeghe, vergezeld van zijn echtgenote en twee personen van hun team. Verscheidene huizen van de Jeunes restaurateurs waren aanwezig om dit chef's oeuvre bij te steunen.


Hierbij het Menu:

Amuses

Uiensoep (revisited), muesli van eendenlever, tartare van watermeloen, ....

---

Toast, olijven en tomaat, gemarineerde makreel

Veloute van venkel, carpaccio van kabeljauw, sorbet van tomaat

Salade van miso, langoustines

---

Zeebaars, zalf van bloemkool, groene asperges en bearnaise

---

Varkenswang, pannepotbier, pastinaak

---

Appelstructuren, ijs van butternut

Dank aan iedereeen die ons die dag heeft geholpen.