dinsdag 27 mei 2008

Press for President


Horeca Revue

Vandaag een mooi artikel met recepten in Horeca Revue: Kook! met Laurent Van de Vyver.
Zeker bekijken en vergeet ook regelmatig zijn interessante blog niet te checken:

http://bistroduvin.blogspot.com/

woensdag 21 mei 2008

Koken met stikstof

Kristof Coppens van restaurant Apriori te Haaltert deed op maandag 19 mei een demonstratie voor de pers. Hij zal ook hierover een boek uitbrengen in november waarbij de techniek wordt uitgelegd met recepturen.
Op woensdag 10 september geeft hij hierover een demonstratie waarbij koks onder begeleiding van kristof de techniek eigen maken.
Inschrijvingen beperkt.
Plaats van gebeuren : Food & Wine academy B52 te Brussel.

zaterdag 3 mei 2008

Fusion tussen gastronomie en schilderkunst


Hierbij een leuk initiatief van Damien & Agnès, waarbij ze zich hebben laten inspireren op de wisselwerking ontstaan tussen de opdrachten die Hervé This iedere maand op zijn website meegeeft aan Pierre Gagnaire.

Florimond dufoor, schilder in Brussel, en eveneens een hobbykok, met een passie voor "moleculaire gastronomie", heeft na een jaar in de zaak van Damien & Agnès te hebben vertoefd, zijn bevindingen in schilderijen ondergebracht. U kunt de eerste reeks vinden in het restaurant zelf, Le coriandre, want elk schilderij is geïnspireerd naar gerechten van Damien (of net andersom).

Op dinsdag, woensdag en donderdagavond, kunt u een JRE boek winnen indien u het juiste schilderij en een gerecht van de kaart kunt matchen. Succes.
Geldig in mei en juni.

zondag 6 april 2008

Zes jaar en nog sprankelfris

Dit is de titel van Agnes Goyvaerts, proefkonijn in de krant De morgen, over haar bezoek van restaurant Lotus Root te Eke Nazareth.

Hierbij een leuk fragment "Lotus Root is lid van de Jeunes Restaurateurs d'Europe, die in hun handvest schrijven dat ze "jong en ambitieus" zijn, en zich tot doel stellen "culinaire grenzen te verleggen, om het gastronomisch genot steeds rijker te cultiveren". Dit stel is daarvan waardig lid.
Bravo aan Caroline & Jan.
Rest van artikel vindt u hier.

dinsdag 18 maart 2008

Nieuw kookboek van topchefs


Gisteren stelden de JRE belgië hun nieuwe boek sinds jaren voor. Dit gebeurde bij een van onze leden, Gaëtan Colin, van restaurant Jaloa. Naast bijna alle leden, waren er natuurlijk onze partners aanwezig maar ook veel pers en enkele membre d'honneurs hebben ons geplezierd met hun aanwezigheid. Hartelijk dank aan iedereen voor hun inzet.

U wenst het boek te kopen dan kan dit bij één van JRE ofwel via de onze website ofwel bij één van volgende verkooppunten : Standaard boekhandel, Carrefour, Delhaize, FNAC & Makro.

Prijs van het boek : 25.50 € port kosten inclusief via de website van de JRE's (enkel voor België - andere landen volgen het gewone porttarief).

Hierbij een eerste reactie op tvoost (regionale tvzender Oostvlaanderen).

maandag 17 maart 2008

Kiplekker

Op kip.be start deze week ook de wedstrijd omtrent Kip uitgegeven door VLAM.
10 JRE werkten elk 5 recepten uit die vanaf deze week worden gepresenteerd in de mailer.
(inschrijven kan hier)

Te lezen op kip.be:

Doe mee met onze kipwedstrijd en laat je gastronomisch verwennen door een topchef van ‘Les Jeunes Restaurateurs d’Europe België’.

Deze wedstrijd, speciaal voor alle kipabonnees, loopt van maandag 17 maart tot zondag 3 augustus 2008. Om de vier weken, en dit gedurende vijf maanden, schenken wij een dinerbon ter waarde van 125 euro weg.

Gedurende vier weken stellen we eenzelfde vraag. Elke week kunt u eenmaal deelnemen. Maar door vrienden uit te nodigen die zich als abonnee inschrijven, verhoogt u uw kansen om de dinerbon te winnen en u gastronomisch te laten verwennen door een gerenommeerde chef.

Doe mee!
VLAM

dinsdag 11 maart 2008

Slovenie: party-time

Eerst en vooral was er de board meeting, met de eerste Nederlandse Table d'honneur, daarna een lunch met toch wel een mooi staaltje traditionele Sloveense keuken, gevolgd door een happening bij Movia, een van de belangrijkste wijnhuizen in Slovenia. (Import Belgie: Matthijs, Brugge)

Uiteraard kennen we dit huis, maar wat we niet wisten is dat de wijnmaker, Ales Kristancic, zo eccentriek en misschien ook wel een beetje gek, wijnen maakt op een extreem kwalitatieve basis die echt wel meer omvat dan druiven en wat alchohol. (I think the phrase he used had something to do with ( love & sex as well)
Op een van de fotos "eten" we de wijn, hij gaat letterlijk met zijn hand het vat in en haalt er wat bezinksel uit, waarna we de wijn te proeven krijgen (most).

Daarna volgde een spetterend onderonsje waar nogmaals de verschillende nationaliteiten elkaar wisten te vinden, onder andere een mooie serenade van de Nederlands & Belgische delegatie op gitaar, maar ook de plaatselijke superstar op piano.

Helaas had de fotograaf van dienst net iets te veel video geschoten en waren alle 512 mb opgebruikt,
maar dit willen we jullie alvast niet onthouden:

Memory of the Sea


Als besluit kunnen we stellen dat JRE Slovenie de andere landen heeft verrast en dat we met zijn zijn allen enorm onder de indruk waren van hun gastvrijheid en warm onthaal.
We zijn blij ze in de JRE familie opgenomen te hebben en kunnen jullie enkel aanraden om erheen te trekken en de lokale keuken te proeven met volle teugen.
Ook op het congres zullen zij voltallig aanwezig zijn. (februari of maart 2009)


Jan Verhelst - Guy Weyts