Op 16 februari werd Laurent Van de Vijver opgevolgd als voorzitter van de Jeunes Restaurateurs voor België, door Guy Weyts van restaurant Pas-vite te Retie.
Wij vonden dit een goede gelegenheid om even met de nieuwe voorzitter te gaan praten over de organisatie, de werking en de toekomstplannen van de Jeunes Restaurateurs in België en in Europa.
Hoe komt het dat er een nieuwe voorzitter is benoemd ?
Dit is de normale werkwijze binnen onze organisatie. Een voorzitter wordt telkens verkozen voor een periode van drie jaar. In het verleden gebeurde dit zelfs jaarlijks. We ondervonden echter dat een mandaat van een jaar veel te kort was om in de praktijk een stempel te kunnen drukken op het beleid. De nieuwe voorzitter wordt verkozen uit de leden die zich kandidaat hebben gesteld. Dit jaar was de keuze echter beperkt. Naast mezelf, vertoonde ook chef Paul Hendrickx van restaurant Aneth in Brugge interesse voor de functie, maar hij heeft er uiteindelijk voor gekozen zich te focussen op de voorbereidingen voor zijn deelname aan de Bocuse D’Or in 2011.
Hoe lang bestaat de organisatie in België ?
In België bestaan de Jeunes Restaurateurs nu twintig jaar. De Belgische tak is destijds opgericht door Frank Fol. Er waren in die beginperiode een twaalftal leden waaronder Piet Huysentruyt en Paul Mariën van ’t Truffeltje in Dendermonde. De organisatie is oorspronkelijk ontstaan in Frankrijk. Na België zijn er andere Europese landen bijgekomen en is de naam veranderd in Jeunes Restaurateurs d’Europe.
Met welk doel zijn de Jeunes Restaurateurs destijds opgericht ?
Daarvoor moeten we een heel stuk terug in de tijd. In die periode werd er in de media enkel gesproken over de grote namen die twee of drie Michelinsterren hadden. Jonge en ambitieuze chefs bleven vastzitten in de anonimiteit. Een aantal van hen wilde dit doorbreken en ze wilden zich groeperen om sterker te staan. Het was ook de bedoeling om als leden onderling elkaar te steunen en advies te geven. Zij hebben met de hulp van Grand Marnier de Jeunes Restaurateurs opgericht. De pijlers waarop de vereniging toen was gebaseerd, waren talent en passie. Later is daar als derde aspect innovatie bijgekomen. Het waardig omgaan met terroir, met streekproducten, en het product in ieder gerecht op het voorplan zetten, is een belangrijke eigenschap van een goede Jeune Restaurateur.
Waarom zou een restaurant willen toetreden tot jullie organisatie ?
Een restaurant dat lid is van de Jeunes Restaurateurs, wordt automatisch gelinkt aan onze drie belangrijke pijlers : talent, passie en innovatie. Dit geeft heel goed aan waarvoor het restaurant staat en dit zal zeker een sterke invloed uitoefenen op het clienteel dat wordt aangetrokken. Het laat potentiële gasten ook toe zich voor het bezoek een correct waarde-oordeel te vormen over jouw zaak. Ze kunnen jouw restaurant beter plaatsen. Je kan het eigenlijk vergelijken met de waarde dat een lidmaatschap van bijvoorbeeld Relais & Chateaux heeft. Bijkomend is het als jonge restaurateur ook een sterke aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan als je weet dat je door een groep van topchefs tot hun selecte gezelschap wordt toegelaten.
Hoe maakt u de selectie van restaurants die u toelaat tot jullie select gezelschap ?
Er moet eerst en vooral aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De chef moet eigenaar of uitbater zijn van zijn restaurant en moet tussen de drieëntwintig en zevenendertig jaar oud zijn. Daarnaast is het ook essentieel over voldoende ervaring als chef te beschikken en in de verschillende bekende culinaire gidsen vermeld te zijn.
Restaurants die hieraan voldoen, kunnen als potentiële leden voorgedragen worden op de algemene vergadering die twee maal per jaar plaats vindt en waarop alle leden aanwezig zijn of via volmacht vertegenwoordigd worden. De kandidaten worden grondig besproken en restaurants waarvan er op basis van de beschikbare informatie een concensus is dat ze het juiste profiel hebben, worden geselecteerd voor een volgende fase. In die fase worden deze restaurants vijf maal bezocht door vijf verschillende leden. Indien na deze bezoeken een positief oordeel wordt gegeven, kunnen ze toetreden.
Dit positief oordeel hangt af van tal van parameters. Het restaurant moet natuurlijk passen binnen de drie pijlers van de organisatie. Echter, er wordt niet alleen gekeken naar de kwaliteit van de keuken. Een toekomstig lid moet ook een echte teamplayer zijn die in de groep past en er een meerwaarde kan aan geven. Zo wordt er zelfs rekening gehouden met het karakter van zowel de chef als zijn echtgenote. Mensen met een asociaal karakter, dat niet past bij het karakter van de andere leden, zullen niet toegelaten worden, ook al koken ze fantastisch. Daarentegen worden soms leden opgenomen die zich nog moeten ontwikkelen, maar waarvan zichtbaar is dat hij of zij het in zich heeft om een passende rol in de organisatie op te nemen. Het gebeurt ook dat restaurants te horen krijgen dat ze er bij hun eerste kandidatuur nog niet klaar voor zijn, maar dat ze een paar jaar nadien toch opgenomen worden.
Hoeveel leden telt de organisatie in België en in Europa ?
In België zijn dat er eenendertig. In Europa komen we momenteel op een totaal uit van meer dan driehonderdvijftig leden. We zijn dus ondertussen een grote organisatie geworden die een goed management vereist. Naast de lokale besturen in ieder land en het bestuur van onze Europese organisatie is de Nederlander Hans van Manen aangesteld als algemeen directeur. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van onze volledige organisatie.
In onze volgende editie praten we verder met Guy Weyts. We hebben het dan onder andere over de invloed van de Jeunes Restaurateurs op de omzet van een restaurant, de invloed van het Europese kader en de toekomstplannen van de nieuwe voorzitter en van de organisatie in het algemeen.
Johan Kafkot
(artikel overgenomen van Ambiance Professional)